AFM AFM

De impact van middenhuurregeling op uw portefeuille

19-04-2023

In een poging het aantal betaalbare huurwoningen voor middeninkomens weer toe te laten nemen wordt door minister De Jonge per 1 januari 2024 de Wet Regulering Middenhuur ingevoerd. Hiermee verwacht het kabinet dat ruim 90% van de huurwoningen onder de € 1.000 per maand verhuurd zullen worden, aanzienlijk minder dan waarvoor woningen nu verhuurd worden. Dit brengt negatieve effecten met zich mee voor veel (particuliere) beleggers; het verhuren van de woning levert hierdoor weinig tot geen rendement meer op.

Voor een groot deel van de eigenaren van een huurwoning is het vastgoed een middel om inkomen te genereren of om hun pensioen te verhogen. Door de huurprijsbeperkingen kunnen verhuurders vanaf 2024 minder verdienen op hun huurwoning. Het invoeren van de middenhuurregeling zorgt er voor dat woningeigenaren weinig tot niks meer zullen verdienen op hun investering of dat zij zelfs geld bij moeten leggen. De maximale huurprijs wordt namelijk bepaalde op basis van de kwaliteit van de woonruimte, hierbij wordt onder andere gekeken naar de oppervlakte en het energielabel van de woning. Waar de huurprijsbescherming van het woningwaarderingsstelsel (WWS) nu nog op 141 punten ligt, zal dit met de komst van de middenhuurregeling op de 187 punten komen te liggen. Dat betekent dat woningen waar nu meer dan €1.000 voor wordt gevraagd, terwijl deze op basis van de kwaliteit minder dan 187 punten hebben, bij een nieuw contract in huurprijs naar beneden moeten worden bijgesteld. De komst van de middenhuurregeling zorgt ervoor dat veel (particuliere) beleggers hun woningen (zullen) verkopen en op zoek zullen gaan naar een alternatief voor het genereren van extra (pensioen)inkomsten.

Een interessant alternatief
Maakt u zich zorgen over de voorgenomen overheidsmaatregelen die uw pensioenvoorzieningen aantasten? En overweegt u uw huurwoning te verkopen? Dormio biedt u een interessant alternatief voor het genereren van rendement of pensioen. Bij Dormio Investments doet u een zorgeloze investering in een kwalitatieve en duurzame vakantiewoning met bewezen rendement.

Dormio is al meer dan 20 jaar uw vertrouwde en deskundige partner voor investeren in recreatief vastgoed. Wij zijn uw full-service partner bij aankoop, verhuur en beheer. U wordt begeleid bij de gehele aankoopproces van uw vakantiewoning en bijgestaan door financieel adviseurs waar nodig. Na de aankoop van uw vakantiewoning of -appartement kunt u zelf uitgebreid gebruik maken van uw tastbare bezit. Uw vakantiewoning wordt tijdens uw afwezigheid professioneel verhuurd en beheerd door onze verhuurorganisatie Dormio Resorts & Hotels. U heeft dus geen omkijken naar uw investering en u kunt genieten van de maandelijks uitgekeerde verhuurinkomsten. Wij vertellen u graag alles over een investering in recreatief vastgoed met waardestijging bij Dormio Investments. Neem contact met ons op.

Bron:
Vastgoedjournaal.nl
Rijksoverheid
NRC
Financieele Dagblad