AFM AFM

Grote vraag naar vakantiewoningen leidt tot krapte

25-06-2021

Niet alleen de reguliere woningmarkt is oververhit, ook de recreatieve woningmarkt staat steeds meer onder druk. Volgens het NVM is er vorig jaar een recordaantal vakantiewoningen verkocht. Door schaarste op de markt en de toenemende vraag naar vakantie in eigen land is het hebben van een vakantiewoning meer dan ooit in trek.

Gevolgen van toenemende vraag
Vorig jaar is een recordaantal vakantiewoningen verkocht. De gemiddelde prijs die voor een vakantiewoning betaald wordt is daarbij gestegen als gevolg van de toenemende vraag. Aan het begin van dit jaar stonden nog zo'n achthonderd recreatiewoningen te koop. Een jaar eerder waren dat er nog circa negentienhonderd. Dat is minder dan de helft. Niet alleen het groeiende animo, maar ook de schaarste die gecreëerd werd droeg bij aan prijsstijging. Daarbij heeft de lage rente ook een grote invloed volgens NVM. Deze lage spaarrente en de ‘spaarboete’ maken een eigen vakantiewoning een interessante investering.

Coronacrisis speelt grote rol
Daarbij heeft de coronacrisis, volgens het NVM, de trek van ruimte- en rustzoekers vanuit de stad gestimuleerd. Dit leek namelijk bijna het enige verzetje dat mogelijk was: vakantie vieren in eigen land. Niet eerder kozen Nederlanders zo massaal voor een verblijf op een resort of in een vakantiewoning. Met het gevolg dat de prijzen voor een nachtje weg de pan uit rezen. De grote belangstelling voor het hebben van een eigen vakantiewoningen was er al voor corona, maar de pandemie heeft deze tendens nog meer versterkt. Goof Lukken, docent toerisme en vrije tijd aan de Breda University, sluit zich hierbij aan. Volgens hem hebben Nederlanders in coronatijd ook ontdekt hoe leuk het is in eigen land en hoe fijn een eigen vakantiewoning kan zijn, zeker als ze er wat extra’s mee kunnen verdienen. De verwachting is dat (korte) vakanties in eigen land populair zullen blijven, maar de vraag is wat de blijvende impact van corona op ons reisgedrag zal zijn. Zoals Nederlanders in coronatijd hun eigen land (her)ontdekten, gebeurde dat ook bij veel inwoners in het buitenland. Er wordt dan ook veel animo verwacht voor vakantie vieren op een vakantiepark in eigen land, wat dus ook een investering in een vakantiewoning over de grens aantrekkelijk maakt. Dit houdt de run op vakantiewoningen in stand.

Dormio Investments voor een doordachte investering
Er kan geconcludeerd worden dat er veel interesse is in recreatief vastgoed. Vooral luxe en extra voorzieningen worden als pluspunt ervaren. Dormio speelt hierop in door hoogwaardige, waardevaste vakantiewoningen in luxe segment aan te bieden op Europese toplocaties. Met 20 jaar ervaring zijn we uw vertrouwde partner voor een goed doordachte investering in recreatief vastgoed. We bespreken graag uw wensen voor een vakantiewoning in eigen land, in de Franse Alpen, aan de Costa Blanca of liever in de natuurrijke omgeving van de Duitse Eifel? Wij hebben een uitgebreid aanbod met voor elk wat wils. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Bronnen:
NU.nl
De Gelderlander
NVM

Lees alle nieuwsberichten