AFM AFM

Hypotheekrente stijgt na jarenlange daling

27-10-2021

De hypotheekrentes zijn al een lange tijd extreem laag, maar de laatste paar weken lijkt dat te veranderen. Marktleider Rabobank verhoogde, net als een aantal andere hypotheekverstrekkers, de hypotheekrentes. De druk van de stijgende rentes op de kapitaalmarkten begint hiermee door te dringen op de hypotheekmarkt.

Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep stelt: "Waar de renteverlagingen de afgelopen maanden vaak één of een paar honderdsten waren, zien we nu bij de verhogingen uitschieters boven de 0,05% of zelfs stijgingen van 0,15%". Er wordt verwacht dat het hier niet bij blijft en dat de geldverstrekkers die de hypotheekrentes nog niet hebben verhoogd zullen volgen.

Duidelijke maar weinig verrassende omslag
Deze golf aan verhogingen van de hypotheekrentes markeert een duidelijke omslag ten opzichte van de voorgaande weken. Toen voerden geldverstrekkers veelal nog kleine verlagingen van hypotheekrentes door. De indirecte veroorzaker van de verhogingen is de hoge inflatie en daarnaast eist De Nederlandsche Bank hogere buffers.

Dat de hypotheekrentes omhoog gaan is echter niet verrassend. Aanbieders van hypotheken kampen namelijk al weken met een lastig dilemma. Uit concurrentieoverwegingen willen ze de hypotheekrentes zo laag mogelijk houden om geen marktaandeel te verliezen. Op de kapitaalmarkt daarentegen stijgen de rentes al enige tijd. Geldverstrekkers verhogen de rentes dus omdat ze voor het aantrekken van geld zelf ook meer betalen op de kapitaalmarkt.

Nu nog profiteren van de lage rente?
De verwachting is dat de hypotheekrentes in de toekomst nog verder zullen stijgen. Overweegt u om te investeren in hoogwaardig recreatief vastgoed? Profiteer dan snel van de lage rentestanden nu het nog mogelijk is! Een groot voordeel van financieren is daarnaast het interessante hefboomeffect. Wilt u het rendement op uw eigen vermogen verhogen? De lage rentestanden maken een investering extra aantrekkelijk. Wij vertellen u graag over de uitgebreide investeringsmogelijkheden bij Dormio Investments. Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder!

Bronnen
Nu.nl
Business Insider
AD

Lees alle nieuwsberichten