AFM AFM

Politici willen verdergaande reguleringen voor woningbeleggers

17.03.2022

We mochten deze week weer naar de stembus. Als het ging om het aanpakken van de wooncrisis was er weinig verschil in de partijprogramma’s. Lokale politici willen meer woningen en meer inspraak op het aantal woningen dat er gebouwd moeten worden, wat voor soort woningen, de prijzen, locatie, duurzaamheid en wie ze mogen bewonen.

Regelementen voor particuliere woningbeleggers
Veel politici vinden dat beleggers de reden zijn van steeds minder betaalbare woningen op de markt, vooral rondom grote steden. ‘Door overbieden drijven zij de prijzen op’, is een veel gehoord argument. De oplossing hiervoor luidt; veel bijbouwen, maar dan wel onder de regie van de gemeenten. Wanneer de grote partijen het voor het zeggen krijgen, wat aannemelijk is, is er voor de particuliere woningbelegger weinig kans meer in de grote steden. Gemeenten willen namelijk ook kunnen bepalen wat een eigenaar precies met een woning doet.

Verkiezingsprogramma’s eensgezind over wooncrisis
Uit een analyse door Vastgoedmarkt van de verkiezingsprogramma’s van de vier grootste partijen en in de vijf grootste steden van het land blijkt dat er geen partij te vinden is die het voor beleggers opneemt. Enkel de VVD is nog enigszins mild in haar mening over de wooncrisis. D66 wil zelfs dat in grote steden de gemeente gebruik gaat maken van de opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht bij nieuwbouw. Het doel hiervan is om goedkope en middeldure woningen te beschermen tegen opkoop door beleggers.

Investeren in recreatief vastgoed als oplossing
Deze nieuwe regels, natuurlijk deels afhankelijk van de uitslag van de verkiezing en de vorming van het college, hebben grote gevolgen voor particuliere woningbeleggers en betrokken marktpartijen. Heeft u ooit overwogen om te investeren in recreatief vastgoed? Hierbij heeft u als investeerder geen last van de zelfbewoningsplicht, opkoopbescherming of andere beperkingen van gemeenten. Zo kunt u zelf onbezorgd genieten van uw tastbare bezit én ontvangt u aantrekkelijk rendement middels de verhuur. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of kom komend weekend langs op de Second Home Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht!

Bronnen
Vastgoedmarkt
NOS

Lees alle nieuwsberichten