AFM AFM

Verdrievoudiging tweede hypotheek sinds 2017

09-12-2021

Het aantal aanvragen voor een tweede hypotheek is sinds 2017 al meer dan verdrievoudigd, blijkt uit de cijfers van het Hypotheken Data Netwerk. Deze stijging lijkt een direct gevolg te zijn van de overspannen woningmarkt. Door de fors gestegen huizenprijzen zien mensen de waarde van hun huis snel toenemen. Dit zorgt ervoor dat het kunnen afsluiten van een tweede hypotheek ineens wél tot de mogelijkheden behoort.

De huizenprijzen stijgen al jaren, maar lijken het afgelopen jaar te zijn geëxplodeerd. In oktober 2021 stegen de prijzen van bestaande koopwoningen met maar liefst 18% ten opzichte van oktober 2020. Uit de cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek blijkt dat dit de negende maand op rij was dat de prijsstijging meer dan 10% bedroeg.

Verzilveren van de prijsstijging
Huizenbezitters zien de waarde van hun koopwoning in een rap tempo toenemen, maar dat is enkel op papier. Pas wanneer iemand zijn huis verkoopt kan diegene de waardestijging van het huis verzilveren. Een andere manier om al een deel van de overwaarde om te zetten in geld is door de eigen hypotheekschuld te vergroten.

Deze lening wordt vervolgens gebruikt om de kinderen te helpen bij het kopen van een starterswoning, een uitbouw of extra woonlaag te betalen of om het huis te isoleren. Het vinden van een groter huis wordt namelijk steeds lastiger op de huidige krappe markt en de stijging in gasprijs maakt het isoleren van een huis extra aantrekkelijk.

Overwaarde gebruiken voor een eigen vakantiewoning?
Bent u op zoek naar een manier om de waardestijging van uw woning om te zetten in geld? Naast de hierboven genoemde manieren wordt er ook veel gebruik gemaakt van een tweede hypotheek voor het investeren in een eigen vakantiewoning. U kunt dan de waardestijging van uw woning verzilveren en dit geld inzetten bij een belegging in recreatief vastgoed. Een bijkomend voordeel is dat een vakantiewoning in box 3 valt wat betekent dat u de huuropbrengsten niet hoeft aan te geven bij de fiscus.

Bij Dormio Investments kunt u investeren in hoogwaardige vakantiewoningen op toeristische toplocaties in binnen- en buitenland. U krijgt dan uitgebreide mogelijkheden om zelf gebruik te maken van uw tastbare bezit én ontvangt een aantrekkelijk rendement vanuit de verhuur. Neem contact met ons op om de investeringsmogelijkheden te bespreken!

Bron:
FD

Lees alle nieuwsberichten