AFM AFM

Welke gemeenten doen mee aan de opkoopbescherming?

27-01-2022

De huizenprijzen blijven stijgen en dat heeft voor een deel te maken met beleggers die huizen of appartementsblokken opkopen en deze vervolgens verhuren. Om te voorkomen dat beleggers de huizenprijzen nog verder opdrijven door (te) hoge huurprijzen, gaan verschillende steden dit jaar maatregelen invoeren.

Het jaar van de opkoopbescherming is van start gegaan
Vanaf 1 januari 2022 is de wet opkoopbescherming ingegaan in de eerste stad in Nederland: Rotterdam. Het doel van de opkoopbescherming is om goedkope en middeldure woningen te beschermen tegen opkoop door beleggers. Indien eigenaren een woning verhuren zonder vergunning riskeren zij bovendien een boete van €21.750. Zo moeten woningzoekende starters en middeninkomens eerder een betaalbare koopwoning kunnen vinden.

Welke gemeenten doen er mee?
Hieronder vindt u een overzicht van de gemeenten die de opkoopbescherming reeds hebben ingevoerd en welke mogelijk in de loop van dit jaar nog volgen. Ook ziet u onder welke WOZ-waarde de wet valt en in welke delen van de gemeente hij van toepassing is.

Rotterdam
Wanneer
: vanaf 1 januari 2022
WOZ-waarde: tot €355.000
Waar: Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot IJsselmonde, Het Lage Land, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Middelland, Nieuwe Westen, Oud-Mathenesse, Oud-Charlois, Rubroek en Tarwewijk

Haarlem
Wanneer
: Per 1 februari 2022
WOZ-waarde: tot €389.000
Waar: hele gemeente

Amsterdam
Wanneer
: vanaf half februari 2022
WOZ-Waarde: tot €512.000
Waar: hele gemeente

Den Haag
Wanneer
: vanaf 1 maart 2022
WOZ-waarde: tot €355.000
Waar: hele gemeente

Groningen
Wanneer
: vanaf 1 maart 2022
WOZ-waarde: tot €305.500
Waar: hele gemeente

Utrecht
Wanneer
: vanaf half maart 2022
WOZ-waarde: tot €440.000
Waar: hele gemeente

Eindhoven
Wanneer
: mogelijk vanaf voorjaar 2022
WOZ-waarde: tot €350.000
Waar: alle CBS-buurten*

*Een CBS buurt is een buurt of een wijk zoals deze is ingedeeld door Centraal Bureau het Statistiek (CBS).

Amstelveen
Wanneer
: waarschijnlijk vanaf juni 2022
WOZ-waarde: tot €411.000
Waar: hele gemeente

Tilburg
Wanneer
:  mogelijk voor de zomer 2022
NHG-grens*: tot €325.000
Waar: hele gemeente

*De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken voor koopwoningen met een koopprijs tot de gemiddelde huizenprijs.

Den Helder
Wanneer
: wordt 24 januari besproken in de gemeenteraad
WOZ-waarde: tot €250.000
Waar: het Centrum, de Visbuurt, de Van Galenbuurt en de Oostslootbuurt

Almere
Wanneer
: wordt in februari in de raad besproken
WOZ-waarde: tot €355.000
Waar: hele gemeente

Daarnaast zijn er nog een aantal gemeenten die nog overwegen om de opkoopbescherming in te voeren, waaronder: Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Enschede, Laren, Maastricht, Nijmegen, Zaandam en Zwolle.

Alternatief: investeer in recreatief vastgoed!
In plaats van te investeren in regulier vastgoed, kunt u ook overwegen om te investeren in recreatief vastgoed. Hierbij heeft u als investeerder geen last van de opkoopbescherming en kunt u zelf onbezorgd genieten van uw tastbare bezit én ontvangt u aantrekkelijk rendement.

Dormio Investments biedt hoogwaardige vakantiewoningen van projecten op toeristische toplocaties in binnen- en buitenland. Tijdens uw afwezigheid wordt uw vakantiewoning op professionele wijze verhuurd en onderhouden door Dormio Resorts & Hotels. Wij hebben een gevarieerd aanbod aan unieke vakantieresorts in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Spanje. Wilt u investeren in een eigen vakantiewoning en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Bron:
Vastgoedjournaal

Lees alle nieuwsberichten