AFM AFM

De reguleringsmijdende belegger en meer trends in 2023

14-06-2023

De markt in recreatief vastgoed leefde in 2020 en 2021 sterk op. Onder andere door de lage rente en COVID-19 ontdekten investeerders de voordelen van een belegging in recreatief vastgoed. Vastgoedmarkt vroeg onder meer de CEO van Dormio Group, Don van Schaik, naar deze trend en wat er veranderde de afgelopen jaren.

Veranderingen in de markt en wetgeving
Momenteel vullen voornamelijk professionele investeerders het gat dat particulieren achterlaten op de markt in recreatief vastgoed. De afgelopen paar jaar roerden veel mensen met een forse overwaarde zich op recreatiemarkt. De sterk gestegen rente schrikt de kopers die relatief veel moeten financieren vaak af. Aan de andere kant komen de nieuwe huurplannen van het kabinet goed uit voor Dormio. Recreatiewoningen zijn een aantrekkelijk alternatief. De aankomende Middenhuurregeling heeft namelijk geen effect op de verhuur van een vakantiewoning.

Naast dat Van Schaik een verandering ziet in het type investeerder, ziet hij ook een verandering in voorkeuren. Beleggers tonen meer interesse in de buitenlandse projecten. ‘Vorig jaar realiseerden we nog 70 procent van onze verkopen in Nederland, de rest in het buitenland’, zegt Van Schaik. ‘Dit jaar is het precies andersom. Beleggers ontlopen hierdoor niet alleen de regulering, maar ook de belastingheffing over de huurinkomsten in box 3.

Stabiele en constante investering
Ook ging Vastgoedmarkt in gesprek met hoogleraar Vastgoedfinanciering Dirk Brounen, van de Universiteit Tilburg. Als eerste kaart hij aan dat Nederland nog altijd een populair vakantieland is en dat deze trend voorlopig hoogstwaarschijnlijk nergens heen gaat. Daarnaast wordt op vakantie niet bezuinigd, inflatie of niet. Dit is ook goed nieuws voor de (toekomstige) eigenaren van vakantiewoningen in Nederland.

‘De opbrengst van een recreatiewoning is al jaren behoorlijk stabiel.’ Aldus Brounen. En daarbij wordt de investeerder vaak volledig ontzorgd doordat de verhuur, beheer en exploitatie voor hen verzorgd worden. Zo ook bij Dormio. Als full-service partner staat Dormio u niet alleen bij tijdens de aankoop van een vakantiewoning maar regelt verhuurorganisatie Dormio Resorts & Hotels de verhuur, beheer en exploitatie van de vakantiewoning en het resort. Daarnaast zijn de woningen van Dormio duurzaam en van hoge kwaliteit. Van Schaik zegt ‘Wij ontwikkelen alleen vergunningsplichtige, traditioneel gebouwde woningen, voornamelijk voor het topsegment.’ Dit draagt bij aan een constant en stabiel rendement en voorkomt onverwachte (hoge) kosten voor onderhoud.

Hoewel de trend voor investeren in recreatief vastgoed wat veranderingen heeft doorgemaakt in de afgelopen jaren is investeren in recreatief vastgoed nog steeds erg populair. Wilt u meer weten over de mogelijkheden en wat een investering in recreatief vastgoed u op kan leveren? Wij vertellen u graag meer! In de maanden juni en juli bent u elke zaterdag, op afspraak, welkom op ons hoofdkantoor in het bruisende centrum van Arnhem. Plan hier uw afspraak in.

LEES ALLE NIEUWSBERICHTEN

Bron: Vastgoedmarkt