AFM AFM

De resultaten en verwachtingen voor de Nederlandse recreatiebranche

06-01-2022

Uit een benchmark update van Stratech blijkt dat een groot deel van de ondernemers uit de recreatiebranche aangeven dat 2021, ondanks alles, opnieuw een succesvol jaar is geweest. Daarbij kent 2022 een veelbelovende start en wordt ook dit jaar verwacht dat veel Nederlanders er voor zullen kiezen om dichter bij huis op vakantie te blijven gaan.

Het jaar 2021 gaat voor de meeste ondernemers uit de Nederlandse recreatiebranche de boeken in als een zeer succesvol jaar:

  • Zo vond over de gehele markt een verhoging van de omzet plaats van 26,3% en een verhoging van het aantal reserveringen van 16,7%;
  • Deze stijging komt voornamelijk uit een hogere bezettingsgraad. Deze is van 41,58% in 2020 gestegen tot 53,83% in 2021;
  • De gemiddelde nachtprijs is ook gestegen: van €64,48 naar €70,85;
  • De omzet per beschikbaar object lag in 2021 32% hoger dan in 2020.

Ook bij Dormio Resort Maastricht lagen de bezettingscijfers en de omzet van het afgelopen jaar zeer hoog en kan er worden gesproken over 2021 als een succesvol jaar.

Speciale periodes presteerden in 2021 beter dan in 2020
Uit de benchmark update blijkt dat in 2021 gedurende alle speciale perioden, dus alle feestdagen en vakanties, de omzet per beschikbaar object in 2021 hoger lag dan in 2020. Specifiek voor de kerstvakantie van 2021-2022 zijn er 47,9% meer reserveringen gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze vakantie werd verlengd en zorgde voor veel last minute boekingen.

2022 ziet er veelbelovend uit
Nederlandse vakantieparken zetten hun aanbod voor het volgende jaar steeds eerder open. Hierdoor krijgen gasten de mogelijkheid om tijdens hun verblijf van dit jaar ook alvast te boeken voor het daaropvolgende jaar. Dit verklaart deels de cijfers voor 2022 van dit moment. Tot nu toe lopen de boekingen voor dit jaar 30,5% voor tegen een omzetverhoging van 73,7%. Hierin is vooral een stijging voor verhuurobjecten te zien waarbij de omzet voor 2022 109,9% hoger ligt dan op hetzelfde moment in 2021.

In 2022 verwacht Hans van Leeuwen, trendwatcher bij adviesbureau Pleisureworld, dat veel Nederlanders er voor kiezen om dichtbij huis op vakantie te gaan. Ook verwacht hij dat de recreatiebranche de trend dat faciliteiten los worden getrokken van het hoofdgebouw zal doorzetten. Dit houdt in dat er op veel nieuwe vakantieparken een privé wellness of sauna wordt toegevoegd aan de vakantiewoningen zelf in plaats van dat er één sauna bij het centrumgebouw wordt gebouwd waar gasten met velen samen komen. Dit past bij de toenemende vraag naar luxe vakantiewoningen.

Ook op zoek naar een luxe vakantiewoning?
Dormio vormt al 20 jaar uw betrouwbare en deskundige partner voor zorgeloos investeren in hoogwaardig recreatief vastgoed in het luxe segment. Wilt u ook investeren in een eigen luxe vakantiewoning? Bekijk dan nu ons veelzijdige aanbod vakantiewoningen op toeristische toplocaties in binnen- en buitenland. Wanneer u investeert in een recreatiewoning bij Dormio wordt u volledig ontzorgd, kunt u uitgebreid zelf genieten van uw tastbare bezit én ontvangt u een aantrekkelijk rendement vanuit de verhuur. Bent u nieuwsgierig geworden naar de investeringsmogelijkheden? Neem dan nu contact met ons op!

Bronnen:
Stratech
Pretwerk

Lees alle nieuwsberichten