AFM AFM

Grote steden willen strenger optreden tegen vastgoedbeleggers

12.11.2021

Den Haag, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam willen strenger optreden tegen beleggers die huizen opkopen om ze vervolgens te verhuren. De kaders voor de zogenaamde opkoopbescherming zullen verschillen per stad. “Woningen zijn om in te wonen en niet om aan te verdienen”, vindt Jakob Wedemeijer, de Amsterdamse wethouder voor wonen.

De huizenprijzen blijven stijgen en dat heeft voor een deel te maken met beleggers die huizen of appartementsblokken opkopen om ze vervolgens te verhuren. Op dit moment hebben zij 17,8% van de huizen in de grote steden in handen. Om te voorkomen dat beleggers de huizenprijzen nog verder opdrijven, willen de vier grote steden maatregelen invoeren om beleggers zoveel mogelijk van de huizenmarkt te weren.

Verboden voor beleggers om huizen te kopen
Bijna alle groten steden en een aantal kleine gemeenten willen de opkoopbescherming invoeren. Deze maatregel is eerder dit jaar goedgekeurd door het kabinet en kan vanaf 1 januari 2022 ingezet worden.

Volgens de gemeenten voorkomt de opkoopbescherming dat beleggers huizen kopen om ze vervolgens door te verhuren aan particulieren. Ze rekenen hiervoor veel hogere maandlasten dan de particulieren zouden hebben als ze de woning zelf hadden gekocht. De maatregel is "goed voor de leefbaarheid van kwetsbare wijken", aldus de gemeente Rotterdam. Verhuur leidt immers vaak tot tijdelijke bewoning en daardoor "ontstaat er geen prettige woonwijk waar bewoners elkaar kennen en gedag zeggen". Met de opkoopbescherming wordt het voor beleggers verboden om in bepaalde wijken goedkope en middeldure huizen op te kopen. De details mag het stadsbestuur zelf bepalen.

Utrecht wil de opkoopbescherming in het eerste kwartaal van 2022 invoeren en over de hele stad. De prijsgrens is nog niet bepaald, maar die komt waarschijnlijk zo hoog mogelijk te liggen. Hetzelfde geldt in Den Haag. Ook deze gemeente wil zo snel mogelijk na 1 januari 2022 een opkoopbescherming over de hele stad. Rotterdam beslist volgende week over de maatregel en de exacte invulling ervan.

Zelfwoonplicht
Naast de opkoopbescherming kondigde Amsterdam vorige week de ‘zelfwoonplicht’ aan. Dit houdt in dat kopers van een huis verplicht worden om er ten minste voor een bepaalde periode zelf in te gaan wonen. In Amsterdam betekent dit dat men tot vier jaar na aankoop zelf gebruik moet maken van de woning voordat deze pas verhuurd mag worden. In de hoofdstad geldt de maatregel voor koophuizen met een WOZ-waarde tot €512.000. Dit bedrag is zorgvuldig gekozen zodat ten minste 60% van de woningen van eigenaar-bewoners in Amsterdam onder de nieuwe regeling zullen vallen.

De zelfwoonplicht bestaat al in Utrecht en Rotterdam, maar alleen voor nieuwbouwwoningen. In Utrecht geldt het voor alle nieuwbouwwoningen en in Den Haag alleen voor nieuwbouwwoningen in het middensegment. Daarnaast mag er in Utrecht pas na vijf jaar een huis worden verhuurd, in tegenstelling tot de vier jaar in Amsterdam.

Deze maatregel kent enkele uitzonderingen. Zo mag een woning nog wel worden verhuurd aan een direct familielid, bijvoorbeeld aan kinderen of kleinkinderen. Dat geldt ook voor een bedrijfswoning die hoort bij een winkel. Ook wanneer de eigenaar van de woning voor een langere tijd naar het buitenland gaat, mag een woning worden verhuurd. Hier is echter wel een vergunning voor nodig. Tenslotte mogen beleggers nog steeds hun huurwoningen verkopen aan andere beleggers.

Andere grote steden zullen volgen
Naast Amsterdam, gaat ook in Haarlem de gemeente over tot een zelfbewoningsplicht. Deze moet ingaan op 1 januari 2022 en gaat gelden voor woningen met een WOZ-waarde tot €389.000. Ook hier mogen kopers na het ingaan van de maatregel hun nieuwe huis in de eerste vier jaar niet verhuren. Eindhoven en Groningen hebben tevens laten weten dat ze strengere maatregelen willen treffen.

Update 25-11-2021:

Steeds meer gemeenten voeren de zelfwoonplicht in
Uit een recent onderzoek van de Volkskrant komt naar voren dat van de 222 (van de 352) gemeenten die hebben meegedaan, zo’n 130 gemeenten (60%) al gebruikmaken van een zelfwoonplicht van nieuwbouwhuizen. Van de gemeenten die nog niet zo’n maatregel hebben, heeft bijna een derde concrete plannen om die alsnog in te voeren. Volgens de Volkskrant combineren veel gemeenten de zelfwoonplicht met een antispeculatiebeding. Dit houdt in dat een huis gedurende een bepaalde periode niet mag worden doorverkocht.

Het merendeel van de gemeenten voert de zelfwoonplicht in voor nieuwbouwhuizen tot een bepaalde koopsom, bijvoorbeeld voor sociale koop (tot €200.000) of de maximale Nationale Hypotheek Garantie van €325.000. Maar in Vught geldt de zelfwoonplicht voor woningen tot maar liefst €600.000.

Rotterdam wil de eerste grote gemeente met zelfwoonplicht zijn
Vanaf 1 januari 2022 geldt in zestien Rotterdamse wijken een zelfwoonplicht voor mensen die een huis kopen met een WOZ-waarde tot €355.000. Het gaat bijvoorbeeld om onveilige buurten waar beleggers de afgelopen jaren relatief veel huizen hebben gekocht.  Hiermee is Rotterdam na Amsterdam de tweede grote stad die concrete plannen heeft gepresenteerd om beleggers tegen te gaan. Voor nieuwbouwhuizen geldt in Rotterdam overigens al een zelfwoonplicht. “Opkoopbescherming is een zwaar middel. Maar in de huidige gekte op de woningmarkt is het heel belangrijk”, aldus Bas Kurvers, wethouder Wonen Rotterdam.

Ook in andere steden werken de gemeenten hard aan een barrière voor beleggers. Zo beslist de gemeente van Haarlem volgende maand over opkoopbescherming voor woningen tot €389.000, eveneens met ingang van 1 januari 2022. Ook andere steden zoals Almere, Nijmegen en Tilburg verwachten huurbazen met koopdrift snel dwars te kunnen zitten op de woningmarkt.

Update 27-01-2022:

Ook Den Haag zet een stap dichterbij de opkoopbescherming
Het college van burgemeester en wethouders in Den Haag heeft afgelopen december ingestemd met een opkoopbescherming. Als ook de gemeenteraad ermee instemt, gaat de regeling per 1 maart 2022 in.

Deze maand bespreekt de raad de opkoopbescherming. De maatregel zal gelden voor huizen met een WOZ-waarde tot €355.000. Het wordt dan alleen mogelijk om een woning in deze prijsklasse te kopen en te verhuren wanneer men een vergunning heeft.

In Den Haag was in sommige wijken zelfs bijna 40% van de koophuizen in handen van investeerders. Met de invoering van de opkoopbescherming zouden jaarlijks circa 800 extra Haagse koopwoningen toegankelijk blijven voor zelfbewoning.

Overstappen naar recreatief vastgoed?
De opkoopbescherming maakt het beleggers aanzienlijk lastiger om te investeren op de reguliere woningmarkt. Wat dacht u van investeren in recreatief vastgoed? Hierbij geldt geen zelfwoonplicht, kunt u zelf gebruikmaken van uw vakantiewoning én ontvangt u een aantrekkelijk rendement vanuit de verhuur. Bij Dormio Investments vindt u een uitgebreid aanbod aan hoogwaardige vakantiewoningen op toeristische toplocaties in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Benieuwd naar de investeringsmogelijkheden? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op!

Bronnen:
NRC
Nu.nl
Nu.nl
NOS
Volkskrant

Lees alle nieuwsberichten